• Zwerfafval verminderen op verzorgingsplaatsen

BEZOEKERS STIMULEREN HUN AFVAL IN DE AFVALBAKKEN TE GOOIEN.

 

UITDAGING

Op verzorgingsplaatsen (parkeerplaatsen) langs snelwegen is het een komen en gaan van mensen. Vrachtwagenchauffeurs die rusten, zakelijk verkeer dat tussen afspraken door even stopt en recreatieverkeer dat onderweg een pauze inlast. Een plek waar veel mensen tijdens het pauzeren eten en drinken. Hierdoor ontstaat er makkelijk zwerfafval. Zwerfafval is een landelijk probleem met veel impact op de natuur en de kwaliteit van de leefomgeving. Daarom heeft Rijkswaterstaat gevraagd een gedragsinterventie te ontwikkelen ter preventie van zwerfafval op verzorgingsplaatsen.

 

GEDRAGSINTERVENTIE

Wij hebben de gedragsinterventie DEZE P IS MIJN … ontwikkeld. Uitdaging van de gedragsinterventie is dat het aansprekend moet zijn voor zowel (internationale) vrachtwagenchauffeurs, zakelijk en recreatieverkeer. De gedragsinterventie bestaat uit: 3 verschillende campagneposters (voor elke doelgroep een, zodat de meeste bezoekers zich ermee kunnen identificeren); een bordje boven de afvalbakken met de sociale norm en handelingsperspectief; pijlen op de afvalbakken richting de opening (nudging); en tafel- en bankstickers met de tekst ‘Welkom aan mijn eettafel’ of ‘Welkom op mijn bank’, wat op een positieve manier een huiselijke sfeer creëert. Deze stickers herinneren mensen op het juiste moment aan het gewenste gedrag (prompting).

 

RESULTAAT

De gedragsinterventie is uitgetest op verzorgingsplaats Kriekampen. Verzorgingsplaats Kloosters diende als controlelocatie. Tijdens de nameting in juni was het veel drukker op beide verzorgingsplaatsen dan tijdens de voormeting in mei. Op verzorgingsplaats Kloosters nam de hoeveelheid zwerfafval evenredig toe aan het aantal bezoekers. Op verzorgingsplaats Kriekampen bleef deze toename dankzij de gedragsinterventie uit.

 

 

Bezoekers gooien vaker afval in de afvalbak.

 

 

 

OPDRACHTGEVER Rijkswaterstaat

JAAR 2023

IN SAMENWERKING MET Novi Mores (projectleiding) en NDOC

MET DANK AAN Verzorgingsplaatsen Kriekampen en Kloosters

OPDRACHT Analyse, interventieontwikkeling & effectmeting