• Verminderen kauwgom op straat

MENSEN STIMULEREN HUN KAUWGOM IN DE AFVALBAK TE GOOIEN.

 

UITDAGING

Naar schatting belandt er in Nederland per jaar 1,5 miljoen kilo kauwgom op straat. Dit geeft een onverzorgd straatbeeld en zorgt voor veel ergernis. Ook heeft kauwgom op de grond impact op het milieu. De afbraaktijd van kauwgom bedraagt zo’n 20 tot 25 jaar. Dieren die kauwgom voor voedsel aanzien of kauwgom in hun vacht of veren krijgen, kunnen hieraan overlijden. Het verwijderen van kauwgom kost veel geld en is zeer arbeidsintensief. Het ministerie van IenW wil een gedragsinterventie laten ontwikkelen om kauwgom op de grond te verminderen.

 

GEDRAGSINTERVENTIE

Wij hebben we de gedragsinterventie VAN BEKKIE NAAR BAKKIE ontwikkeld. Voordat de interventie is toegepast, is de basis op orde gebracht (kauwgom op de grond is verwijderd en tegels zijn gereinigd). Om het gewenste gedrag makkelijker te maken, zijn een paar afvalbakken dichter op de looproute geplaatst. Alle afvalbakken in het pilotgebied zijn voorzien van een opvallende, felgekleurde sticker. Hiermee trekken ze de aandacht en doorbreken ze gewoontegedrag. Met een boodschap op de grond worden mensen op het juiste moment herinnerd aan het gewenste gedrag: als mensen kauwgom op de grond willen spugen, kijken ze naar de grond en zien ze de boodschap. In het pilotgebied zijn posters opgehangen voor de zichtbaarheid. Voor extra aandacht en de funfactor, hebben we tijdelijk een fotokast en afvalrobot op het ROC in het pilotgebied ingezet.

 

RESULTAAT

De gedragsinterventie zorgt ervoor dat er 81% minder kauwgom op de grond belandt. Ook is de aanwas van kauwgom op straat significant kleiner.

 

 

81% Minder kauwgom op de grond.

 

 

 

OPDRACHTGEVER Ministerie van IenW

JAAR 2020

IN SAMENWERKING MET Novi Mores (projectleiding), Bovenkamers en NDOC

MET DANK AAN Gemeente Den Haag en ROC Mondriaan

OPDRACHT Analyse, interventieontwikkeling & effectmeting

Zelf aan de slag met deze interventie? In de Toolkit VAN BEKKIE NAAR BAKKIE  vindt u tips voor de toepassing en alle gratis downloads.