• Straatintimidatie verminderen

MENSEN VALLEN ANDEREN NIET LASTIG OP STRAAT EN MELDEN STRAATINTIMIDATIE BIJ HET MELDPUNT.

 

UITDAGING

Straatintimidatie komt overal voor, ook in de gemeente Veenendaal. Gemeente Veenendaal wil dat iedereen in de gemeente veilig over straat kan zonder lastig gevallen te worden door anderen. Daarom heeft gemeente Veenendaal ons gevraagd een gedragscampagne te ontwikkelen waarin bewustwording gecreëerd wordt dat straatintimidatie niet oké is en slachtoffers en omstanders aangemoedigd worden om straatintimidatie te melden. Met uiteindelijk als hoofddoel straatintimidatie onder jongeren te verminderen en te zorgen voor een veilige leefomgeving.

 

GEDRAGSINTERVENTIE

We hebben de gedragscampagne STOP ERMEE. DAN BEN JE EEN GROTE ontwikkeld. Deze campagne bestaat uit twee verschillende campagnebeelden: één gericht op (potentiële) daders en één gericht op slachtoffers en omstanders. De poster voor (potentiële) daders geeft aan dat straatintimidatie kinderachtig is (negatieve bekrachtiging van ongewenst gedrag). De poster voor slachtoffers en omstanders spoort aan om incidenten van straatintimidatie te melden bij het meldpunt (concreet handelingsperspectief). De posters worden altijd naast elkaar gebruikt en zijn verspreid via scholen en verenigingen en in de openbare ruimte via een outdoor campagne. Voor zichtbaarheid, herhaling en als reminder is straatgraffiti aangebracht bij scholen en in de openbare ruimte in de stad en zijn er bierviltjes in campagnestijl verspreid in horecagelegenheden. Met een filmpje op sociale media communiceren we een krachtige sociale norm vanuit de ingroup: in het filmpje grijpen vrienden van een dader in bij straatintimidatie, ze keuren het ongewenste gedrag af en ‘corrigeren’ hun vriend.

 

RESULTAAT

Om het effect van de campagne te meten, hebben we voorafgaand aan de campagne en erna vragenlijsten afgenomen op de middelbare scholen in Veenendaal. De campagne zorgt ervoor dat leerlingen straatintimidatie minder acceptabel vinden. Dit geldt vooral voor nafluiten, nasissen, naroepen en achternalopen. In het nauw drijven en iemand aanraken zonder te weten of dat gewenst is, wordt door alle leerlingen sterk afgekeurd. Ook zorgt de campagne voor meer dan een verdubbeling van de bekendheid van het meldpunt.

 

 

Bekendheid van het meldpunt meer dan verdubbeld.

 

 

Verschuiving persoonlijke norm: straatintimidatie minder geaccepteerd.

 

 

 

OPDRACHTGEVER Gemeente Veenendaal

JAAR 2023

IN SAMENWERKING MET NDOC (projectleiding) en Novi Mores

MET DANK AAN Christelijk Lyceum Veenendaal, Het Perron, Ichthus College en Rembrandt College.

OPDRACHT Gedragscampagne & effectmeting