• Goede handhygiëne in de sporthal

SPORTHALBEZOEKERS STIMULEREN HUN HANDEN VAKER TE DESINFECTEREN OF WASSEN MET ZEEP.

 

UITDAGING

Tijdens de persconferentie van 14 september 2021 werden versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Vanaf 25 september waren maatregelen als mondkapjes dragen en 1,5 meter afstand houden in veel situaties niet meer verplicht. In het licht van deze versoepelingen werden andere basismaatregelen juist belangrijker, zoals goede handhygiëne. Aan Inspire to Act is gevraagd een gedragsinterventie te ontwikkelen om goede handhygiëne te stimuleren in de sporthal. Juist in de sporthal zijn schone handen belangrijk; daar is veel contact met elkaar en raken mensen veel materialen aan.

 

GEDRAGSINTERVENTIE

Inspire to Act heeft de gedragsinterventie MET SCHONE HANDEN ontwikkeld. Uitdaging van de interventie is dat het aansprekend moet zijn voor een zeer diverse doelgroep. Belangrijk bij de interventie is om het gewenste gedrag te koppelen aan de keymoments voor goede handhygiëne in de sporthal. De volgende keymoments zijn vastgesteld: entree sportcomplex; entree sportzaal; na het sporten; entree kantine; en entree tribune. Op alle keymoments is een zeepvoorziening of desinfectiepaal geplaatst.

Bij de entree van het sportcomplex staat een grote, opvallende welkomstbanner. Op deze banner wordt een sympathieke wasbeer als mascotte voor schone handen geïntroduceerd en gekoppeld aan het gewenste gedrag en het plezier van sporten. Boven alle desinfectiepalen zijn bordjes geplaatst, waarop een koppeling wordt gemaakt tussen het momentum en schone handen. Bij alle zeepvoorzieningen zijn stickers geplaatst die stimuleren om 20 seconden handen te wassen met zeep. Daarnaast zijn er in het sportcomplex verschillende posters opgehangen, waarop het momentum wordt gekoppeld aan het gewenste gedrag. Dit zorgt voor herkenning en extra zichtbaarheid.

 

RESULTAAT

De gedragsinterventie zorgt ervoor dat mensen vaker hun handen met zeep wassen: er wordt 3x zoveel zeep verbruikt. Het verbruik van desinfectiemiddel verandert niet.

 

 

3x zo vaak handen wassen met zeep.

 

 

 

OPDRACHTGEVER DG Samenleving en Covid-19

JAAR 2021

IN SAMENWERKING MET Novi Mores en Måke

MET DANK AAN Sportcentrum Galgenwaard en Sporthal de Hazelaar

OPDRACHT Analyse, interventieontwikkeling & effectmeting

Zelf aan de slag met deze interventie? In de Toolkit MET SCHONE HANDEN vindt u tips voor de toepassing en alle gratis downloads.